SCREAMING FESTIVAL 2024

En årlig begivenhed for musik og litteratur:

Forlaget Screaming Books afholder sin anden årlige litteratur- og musik begivenhed SCREAMING FESTIVAL. En begivenhed, der har til formål at markere forlagets aktuelle bogudgivelser, fejre publikationen af et årligt tilbagevendende litteraturmagasin/årsskrift og hylde kulturelle genrer på tværs af hinanden. Det vi ynder at kalde "mødet" - mødet mellem kunstformer, udtryk, alder, køn, etnicitet og alt imellem. Skønlitteratur, musik og lyrik kommer i fokus i Kulturhuset Islands Brygge for et nysgerrigt publikum i alle aldre.


Tanken bag SCREAMING FESTIVAL er at skabe en årlig markering, hvor forfattere, alternative musikere,læsere og andre interessenter mødes. Der vil være forfatterinterviews, Q&As, musikalske indslag, oplæsninger samt bog- og magasinsalg. Kort fortalt, en begivenhed, der aktiverer litteratur, musik og kultur.

Nedenfor følger en nærmere præsentation af aftenens indhold som de offentliggøres. Arrangementet foregår i henholdsvis Koncertsalen og Symfonien. De optrædende offentliggøres løbende her på siden.

panel_3
sebastian_1
turkman_3
sheena_maia_1
weird_1
abdullah_2
naja5
turkman_1
amdi_2

ADAM ALLEN & SEBASTIAN WOLFF


Adam Allen, dansk-canadisk teolog og forsanger i The Awesome Welles, tager rocklyrikken med sig, hvor den sjældent opholder sig. På tre kritikerroste albums har Adam ved flere lejligheder vist sit lyriske og vokalmæssige talent. En sjælden samhørighed mellem det fortællende, det desperate, det fortvivlede og det helt nære. Sangskrivning, som er forfriskende fri af tidens tendenser og dogmatikker. Det primale, monstrøse og ulmende kaos veksler med en overgivende og afdæmpet ro i et lydbillede - ofte smukt og håbefuldt, sommetider dunkelt og sværtet.  


Sebastian Wolff er kendt som lyriker og frontmand i Kellermensch – et kompromisløst altrock-band fra Esbjerg, som udgav deres selvbetitlede debutalbum for 15 år siden. De er gået fra esbjergensisk undergrund til at være et internationalt koncertfænomen, der bevæger publikum med smukke, intense, smertefulde og voldsomme liveoptrædener af dramaturgiske dimensioner. Den intensitet, smerte og dynamik har Sebastian taget med sig videre i sit sideløbende projekt i eget navn, hvor han udfordrer sin sangskrivning og genfortæller både gammelt og nyt materiale i ny indpakning. 


Til denne eksklusive lejlighed gør Sebastian Wolff kun brug af flygel, guitar og vokal i et musikalsk, sjæleligt og intimt møde med Adam Allen, der for første gang træder alene frem. 


SHEENA PATEL & MAIA KAHLKE LORENTZEN


Den unge britiske forfatter Sheena Patel udsendte i sommeren 2022 den banebrydende debutroman "I'M A FAN". Den vendte op og ned på etablissementet, udstillede racerelationer, gatekeepere og de mørkeste slagsider af fanbesættelse på en ny og idérig måde. En på alle måder sprængfarlig roman, som kan alt det, en kulturrevolutionerende debut skal kunne.  

Den danske oversættelse, ”JEG ER FAN”, blev udsendt i foråret 2024 og forplantede sig hurtigt blandt bogbloggere, læsegrupper og kritikere, som fremhæver bogens mange kvaliteter ift. den aktuelle kultur-, race- og politikdebat.  


Maia Kahlke Lorentzen, som interviewer Sheena Patel til Screaming Festival, er cyberheks, troldebekæmper og kaotisk shitposter.  

Til daglig er hun en del af Cybernauterne hvor hun arbejder med digitalt selvforsvar, research af internetsubkulturer og tech policy. Hun er derudover vært på podcasts Cybernormer og Onde Kvinder. 

 

ABDULLAH HASSAN


Abdullah Hassan er mange ting – han er digter, revolutionær, forvalter af sin bror Yahya Hassans eftermæle, han er statsløs palæstinenser, aarhusianer med stort enkelt V, aktivist og menneske frem for alt. Han er aldrig blevet anerkendt, altid underkendt. Den slags sætter sine spor. Men en ukuelighed, en arv og en stolthed uden sidestykke gør, at Abdullah Hassan står oprejst i forsøget på at gøre det rette – at kæmpe de sagesløses sag og fortælle de stummes historie. Fordi det er hans historie, det er deres historie og ultimativt dermed vores historie. 


Til Screaming Festival vil Abdullah læse op af både sine personlige sagsakter og sin poesi, hvor sidstnævnte tilsættes en musikalsk indpakning af multiinstrumentalist Michel Svane på flygel. 


TURKMAN SOULJAH


Oplev Lawand Shakur Othman aka Turkman Souljah fortælle sin familiehistorie gennem den dybt gribende animationsfilm Alle mennesker griner og græder på samme sprog. Filmen kaster et skarpt lys på livet som flygtning og på måden, vi mennesker (også) behandler hinanden på, i konfliktfyldte områder såvel som her i Danmark. 
En enestående chance for at se Lawand fremføre sit hjertegribende værk i realtid – med vinylplader, kassettebånd og modular-synthesizere. 

Turkman Souljah er uddannet komponist og klassisk pianist og har flere gange vundet DM i DJ Mix. 

 

NAJA BJØRNSSON


Naja Bjørnsson skriver PhD om moderne syrisk litteratur med særligt fokus på hverdagslige krigserfaringer og checkpoints. Ved siden af forskningen er hun litteraturformidler og redaktør på hjemmesiden arabisklitteratur.dk. Naja oversætter arabisk skønlitteratur til dansk og har blandt andet oversat syriske Hanadi Zarkas digtsamling Livet er roligt i vitrineskabet (Harpyie, 2020) og bidraget med prosa og poesi til diverse antologier og tidsskrifter. 

WIERD FICTION


Forfatterne A.SILVESTRI og RASMUS HASTRUP er to af landets fornemmeste eksponenter for weird fiction – til dette oplæg læser de to herrer op fra deres egne og andre forfatteres værker og diskuterer genrens plads i litteraturhistorien. 


Som regel krediterer man H.P. Lovecraft for at bringe begrebet weird fiction ud i offentligheden, men selve genren er ældre. Store danske forfattere som bl.a. B.S. Ingemann, Villy Sørensen og Thit Jensen har for år tilbage formet genren herhjemme, og blandt udenlandske forfattere vækker navne som Jeff VanderMeer, Ben Okri, M.R. James, Arthur Machen og især Edgar Allan Poe sandsynligvis genklang hos mange. Kort fortalt er weird fiction en skønlitterær subgenre, der tager aspekter fra fantasy, horror og science fiction og blander dem med f.eks. utraditionelle monstre og uhyrer. Det er ofte skævt, sorthumoristisk og uhyggeligt, og kan desuden indeholde både direkte og indirekte undertoner af samfundskritisk karakter.  

 


PANEL: KUNST SOM HJEMKOMST OG MENING


I dette spændende panel mødes en række kunstnere, der har baggrund i Mellemøsten, til en samtale om, hvordan man kan bruge kunsten som en måde at finde hjem på og skabe mening i en tilværelse, der har været kendetegnet ved opbrud og usikkerhed. Med udgangspunkt i et kort oplæg om deres respektive arbejder og tilgange diskuterer paneldeltagerne, hvordan eksilet og det at finde hjem i et andet land påvirker den kreative proces. I hvor høj grad vokser kunsten frem som en naturlig reaktion på rystende omvæltninger, man ikke selv er i kontrol over? Giver kunsten en varig forløsning for en erfaring, man har gjort sig eller er den med til at opretholde en vrede, der måske er ukonstruktiv? Panelet består af syrisk-svenske forfatter Khaled Alesmael, dansk-palæstinensiske sanger og debattør Dana Alshihaby, den syriske forfatter Odai Al Zoubi, den danske forfatter Shadi Angelina Bezeghi og den palæstinensiske studerende og aktivist Salah Eleyan. Panelet modereres af Anders Hastrup, der som tidligere direktør for Det Danske Institut i Damaskus selv blev udvist af det syriske regime, da instituttet lagde hus til en række revolutionære kunstnere og forfattere under opgøret med Assad-regimet.  


Shadi Angelina Bazeghi er digter og oversætter, og i begge aspekter af sit forfatterskab er hun med til at udvide rammerne for dansk litteratur. Hun er født i Iran i 1974, og hendes familie forlod Iran i 1986, mens krigen mellem Iran og Irak stod på. Hun har oversat vigtige iranske forfattere til dansk, og hendes egne digte undersøger eksilerfaringen som et menneskeligt vilkår. Hendes poesi bærer præg af de traumatiske erfaringer, og hun skriver fragmentarisk og gør brug af gentagelser og forskydninger. Digtene er optagede af skønhed og intimitet og krig og ødelæggelse – og af fodboldspilleren Jesper Grønkjær. 


Odai al Zoubi, født i Damaskus i 1981, er journalist og forfatter med en ph.d. i filosofi fra Norwich University. Til dagligt forsker han i semantik og talehandlingsteori og har tidligere udgivet en vidunderligt indsigtsfuld novellesamling (”De sneklædte spøgelsers rejse”), der kredser om almenmenneskelige problemer og dilemmaer i en tid, hvor en hel verden går op i flammer.  

Til efteråret 2024 udsender Odai sin første essaysamling, ”Syrisk Jul”, hvor han kredser om eksilet som intellektuelt vilkår. Odai, der ikke kan vende tilbage til Syrien, har på trods af dansk kone og barn ikke opnået permanent ophold i Danmark, hvilket gør, at han betragter Danmark med en ambivalens og en udefrakommendes blik. ”Syrisk Jul” giver læseren en unik indsigt i dette opslidende og endeløse eksil, hvor selve det at være menneske indirekte kriminaliseres. Odai afsøger, hvad det vil sige at være en tænker, der ikke er plads til.  


Dana Alshihaby er en palæstinensisk sangerinde og aktivist med rødder i de arabiske kvarte toner. Med inspiration i hendes egen kultur, blander Dana sprog og musikgenre, der giver en musikrejse på tværs af barrierer. Gennem musik kæmper Dana for menneske- og flygtninges rettigheder i Danmark og hele verden.  
 

Salah Eleyan – en palæstinensisk studerende, som er født og opvokset i Jabalia Camp i Gaza. Salah kom til Danmark i efteråret 2023 for at færdiggøre sin kandidat i kvantefysik på Aarhus Universitet. Fra november måned besluttede den unge universitetsstuderende at deltage aktivt i debatten vedrørende dehumaniseringen af palæstinenserne – navnlig befolkningen i Gaza. Derudover betragtes aktivisme som traumehelende, når kontakten til familie og kære afbrydes grundet det igangværende folkedrab. Som Salah selv siger det: ”Jeg har mistet mange af mine familiemedlemmer og nære venner siden oktober sidste år. Jeg tror stadig fuldt og fast på vores alles ubetingede ret til frihed, retfærdighed og selvbestemmelse.” 

 

Khaled Alesmael er prisvindende syrisk-svensk forfatter og filmskaber. Han har skrevet to anmelderroste bøger, som er oversat til dansk og flere andre sprog. Hans debutudgivelse, ”Selamlik”, blev bl.a. nomineret til den tyske SKOUTZ Award. Det opfølgende værk, ” Gateway to the Sea - Letters from Arab Gay Men”, blev rost at DN i Sverige for at ”gøre verden større.” Khaleds virke fokuserer på LGBTQIA+-forhold, sex og migration. Han bor og arbejder nu i London. 

2023



SCREAMING FESTIVAL – en årlig begivenhed for musik & litteratur


Forlaget Screaming Books afholder sin første årlige litteratur- og musikbegivenhed SCREAMING FESTIVAL. En begivenhed, der har til formål at markere forlagets aktuelle bogudgivelser i et brus af prosa, poesi og musik i Kulturhuset Islands Brygge.

Tanken bag SCREAMING FESTIVAL er at skabe en årlig markering, hvor forfattere, alternative musikere, læsere og andre interessenter mødes. Der vil være forfatterinterviews, Q&As, musikalske indslag, oplæsninger samt bog- og magasinsalg. Kort fortalt en begivenhed, der aktiverer litteratur, musik og kultur og lader disse gå op i en højere enhed.



KULTURHUSET ISLANDS BRYGGE i København
I Koncertsalen og Lysthuset