TRYK PÅ BOGEN FOR AT LÆSE OG KØBE

"DAMQI" 


Mogens Trolle Larsen er 84 år gammel, pensioneret professor i assyriologi og debuterer skønlitterært med "Damqi"! 


Historien er baseret på virkelige hændelser, der er beskrevet i originale tekster skrevet med kileskrift for godt 2.500 år siden. Med et stort og komplekst persongalleri fører Mogens Trolle Larsen os på overbevisende måde ind i en svunden verdens politiske og personlige konflikter og giver et fascinerende billede af en tankeverden, hvor præster, ofringer, varsler og gudedyrkelse var integrerede dele af folks liv.

KIG INDENI

forbudt01
forbudt02
forbudt04
forbudt03
forbudt05

MICHAEL CREMO & RICHARD THOMPSON: "FORBUDT ARKÆOLOGI" (2021) 


For præcis 15 år siden udkom "Forbudt Arkæologi", den danske oversættelse af Michael Cremo og Richard Thompsons banebrydende bog "Forbidden Archeology; The Hidden History of the Human Race". Det markeres med en limiteret genudgivelse som er første udgivelse på vores faglitterære underforlag Jayananda108

Da Michael Cremo og Richard Thompson i 1982 tog et kig på de arkæologiske fund, der ligger til grund for opfattelserne omkring menneskets udvikling, fik de deres livs overraskelse: 300.000 år gamle spydspidser i Mexico; Homo sapiens for 2 millioner år siden i Norditalien; 3,7 millioner år gamle fodspor i Tanzania; og endnu ældre kulturrester i californiske guldminer. 

De to forskere brugte de næste 8 år på et enestående forskningsarbejde for at nå til bunds i dette. Resultatet blev "Forbudt Arkæologi" - en detaljeret gennemgang af over 100 fund, der skabte sensation, da de blev gjort, men senere bekvemt blev ignoreret og glemt. Forbudt Arkæologi dokumenterer en meget højere levealder for mennesket, end de fleste videnskabsfolk i dag er villige til at indrømme. 

Den berømte britiske fortidshistoriker, journalist og forfatter Graham Hancock udtaler følgende: “I Forbudt Arkæologi går Cremo og Thompson millioner af år tilbage i tiden og viser, at næsten alt, vi har lært om vores arts oprindelse og udvikling, hviler på et skrøbeligt grundlag af nogle akademiske opfattelser og et meget snævert udpluk af forskningsresultater. De to forfattere sætter tingene på plads ved at give os kendskab til alle de andre forskningsresultater, der er blevet bortredigeret de sidste to århundreder, ikke fordi der var noget galt med dem, men fordi de ikke passede ind i den herskende akademiske opfattelse.” 

Bogen udkom onsdag den 1. december 2021.

KIG INDENI

søstre-1 copy
søstre-2
søstre-3
søstre-indmad-rk-60

DAISY JOHNSON: "SØSTRE" (2021)

 

Daisy Johnsons roman ”Søstre” er både en dybdepsykologisk beskrivelse af to søstres forhold og en gotisk horror-roman. Bogen udspiller sig i England, hvor de to teenagesøstre, July og September, flytter til et faldefærdigt sommerhus som følge af en mystisk tragedie på søstrenes skole. Med er også søstrenes åndsfraværende mor, som en skygge over historien. Det forfaldne sommerhus, kaldet ”The Settle House”, danner et gotisk bagtæppe for det uhyggelige psykologiske drama, der udspiller sig på de 184 sider. Fortæller-stemmen skifter mellem Julys første person og en tredjepersons fortæller fra moderen Sheelas perspektiv. Historien om huset fortælles i et mellemstykke, så huset selv fremstår som et gotisk symbol, som man kender det fra f.eks. Edgar Allan Poe.

 

Søstrene har et symbiotisk, næsten telepatisk forhold, der både dækker over og afslører den forfærdelige begivenhed, der har gjort, at de må flygte til The Settle House. Ved brug af horror-genren går Johnson i dybden med nuancerne af sorg og serverer en urovækkende historie om en families fortid og en tragedie, der bliver afsløret i små fragmenter og skræmmende glimt. 

 

Søstre” skriver sig ind i en feministisk ny-gotisk genre, der vinder frem i disse år. Sammen med forfattere som Sarah Perry bruger Daisy Johnson myter og klassiske virkemidler fra gotikken til en meget moderne og tidssvarende undersøgelse af den kvindelige psyke. Johnson har selv fortalt i interviews, at hun har savnet kvindelige fortællere i horror og gotik, hvilket har været en af motivationerne bag arbejdet med ”Søstre”, der siden sin udgivelse har gået sejrsgang over hele verden. Bogen er udkommet i blandt andet Japan, Frankrig og Israel. Den blev lovprist af en samlet engelsksproget presse, da den blev udgivet i England og USA i 2020. The Sunday Times anbefalede den som ”Summer Read”, og den blev både ”Book to Watch For” og “One of 2020’s New York Times Notable Books” i The New York Times og kåret som ”One of the Best Ten Books of 2020” i Publishers Weekly. Daisy Johnson er den yngste forfatter nogensinde, der har været nomineret til prestigefyldte Man Booker Pris for sin debutroman ”Everything Under” i 2018.

 

Om forfatteren:

Daisy Johnsons debut, novellesamlingen Fen, blev udgivet i 2016 og opnåede stor anerkendelse. I 2018 blev hun shortlistet til Man Booker-prisen som den yngste forfatter nogensinde for sin første roman, Everything Under. Hun bor nu ved floden i Oxford.

KIG INDENI

væk_01
væk_02
væk_03
væk_04

RASMUS HASTRUP: "VÆK" (2020)


En underjordisk skattejagt, en forsvinding fra et sommerhus, underlige overvågninger, dystopiske scenarier, ønsker, som går i opfyldelse eller ikke, verdener, der glider ind mellem hinanden, så nye virkeligheder opstår – alt dette og mere til støder vi på i de 16 noveller, der udgør Væk. Temaerne omfatter tab, tvivl, søgen og erindringens upålidelighed, og som i Rasmus Hastrups foregående bøger er der tale om et narrativt univers, hvor den velkendte hverdagsverden sprænges, splintres og kæntres af bizarre hændelser.


Jeg har altid været meget fascineret af eventyr og de forskellige eventyrtraditioner, der findes rundt om i verden. I Væk har jeg prøvet at flette eventyrmotiver og -elementer ind i genkendelige, nutidige rammer. Jeg er meget optaget af, hvad der kan ske, når divergerende universer, det helt almindelige og det helt absurde, støder sammen – hvad sker der, hvis man midt i dagligdagens trummerum i en lejlighed et sted ved en indfaldsvej får at vide, at man kan få tre ønsker opfyldt? Hvad nu, hvis alle, man møder en grålig mandag, pludselig taler et helt andet sprog?


Sprogligt er novellerne i Væk præget af neologismer og et til tider poetisk fabulerende billedsprog, men samtidig er bogen ikke svær at læse. Grundstemningen er melankolsk, men med flere (sort)humoristiske indslag undervejs. Desuden er der adskillige interne hentydninger og easter eggs gennem hele bogen, således at der opstår en art litterært metalag.


Sprog skaber virkeligheder. Jeg prøver at skrive virkeligheder, jeg selv synes er interessante, handlinger, jeg synes er spændende. Og mest spændende er det, hvis der pludselig sker noget uventet, noget, der kan fortolkes på flere måder.


∙ Anmeldelse i Politiken
∙ Anmeldelse i Bogrummet
∙ Anmeldelse i Gyseren

KIG INDENI

eksil1
eksil2
eksil3
eksil4 copy
eksil5 copy
eksil6
eksil7

V/A: "EKSIL - NYE ARABISKE STEMMER" (2019)


Den 23. september 2019 udkom "Eksil – Nye Arabiske Stemmer", der er den første litterære antologi, der på både dansk og arabisk behandler flygtningesituationen i Europa, der er opstået primært som følge af krigen i Syrien. Gennem poesi og prosa sætter tyve forfattere, ti mænd og ti kvinder, ord på oplevelsen af flugt, eksil og det at skulle finde sig til rette langt væk hjemmefra. Digteren Ezra Pound sagde en gang, at ”litteratur er nyheder, der forbliver nyheder”, og det er bogens ambition at vi bliver ved med at fastholde vores opmærksomhed på de erfaringer mennesker har gjort sig i en humanitær katastrofesituation, selv når de rullende kameraer for længst har forladt de kyster, hvor historierne skyller ind. Her er beskrivelser af den farlige færd over Middelhavet i overfyldte rustne skibe, hvor kvinder får spontane aborter på åbent hav under den brændende sol, og babyerne får serveret mælkepulver blandet op med det grumsede vand fra skibsmotorens køler. Her er møderne med asylsystemerne i Europa, og de sociale hierarkier på blandt andet Sandholm, beskrevet med en indgående etnografisk præcision; og her er minimalistisk poesi, der stopper op i den altomsiggribende tavshed, der kommer med årets første sne over Ålborg. 


Bogen kan både læses som en række vidnesbyrd fra et øjeblik i historien og som mere overordnede refleksioner over, hvad det vil sige at opholde sig i ingenmandsland og føle sig nulstillet som menneske. Bogen blev mulig på grund af støtte fra Statens Kunstfond. 


∙ Anmeldelse i MAGASINET 360
∙ Anmeldelse i Folketidende

∙ Anmeldelse i Sameksistens

∙ Anmeldelse i Globalnyt

KIG INDENI

ting01
ting02
ting03
ting04

RASMUS HASTRUP: "DE TING DER SKER" (2018)


Rasmus Hastrups anden bog, "De ting der sker", har genrebetegnelsen ’Historier’. I lighed med debuten "Liv" er der tale om adskilte fortællinger, men her hænger de tættere sammen, så tæt, at ’noveller’ ikke er et helt dækkende begreb. Historierne er spundet af et antal røde tråde, heriblandt tidens gang og personlige tab, som i fællesskab danner et mangefarvet tæppe med melankolske, overraskende mønstre.


Det er vigtigt for mig, at der er gennemgående temaer og/eller ekkoer historierne imellem. Novelleskrivning betyder ikke, at teksterne hver især skal været fuldstændig isolerede østater. Man må godt kunne fornemme slægtskaber, også selv om de enkelte historier er ganske forskellige hvad angår sprog og struktur.”


"De ting der sker" har det til fælles med "Liv", at bogen handler om omvæltende, livsforandrende situationer, om absurditeter, hvis tentakler griber fat om hverdagen og rusker den voldsomt. Et underjordisk bibliotek, et stoppet toilet og et mystisk kollektiv er blot nogle af de ting, man møder i disse mestendels førstepersonsfortalte historier om tilværelsens mere aparte aspekter.

 

Mange af ideerne i "De ting der sker" har deres oprindelse i et enkelt underligt mentalt billede. Derfra kan jeg arbejde mig længere og længere ud ad diverse bizarre tangenter. Ofte viser det sig, at jeg kan få disse tangenter til at konvergere og til sammen skabe en art korværk.”


Sproget i "De ting der sker" glimter og tindrer. Strejf af dyster poesi blander sig med skarptslebne replikker om håbløshed, groteskerier og minder, om alt det, der – måske – kan erfares, hvis man borer sig gennem livets glatte overflade. 


Da jeg skrev Liv, var det min klare hensigt, at sproget skulle barberes ned for at skabe en nøgtern kontrast til de ind imellem frygtelige begivenheder, der beskrev. Denne gang har jeg i højere grad ladet sproget afspejle personernes situationer og den sorg og det vanvid, de oplever.


Ligesom med "Liv" er "De ting der sker" en udgivelse, hvor både titel og forside er mere end bare en titel og en forside, men elementer, som er i dialog med indholdet og spiller tæt sammen med teksterne. Derved skabes et hele, en integreret, sofistikeret, unik litterær helhed. 


∙ Anmeldelse i Den Smalle Bog
∙ Anmeldelse i Gyseren


KIG INDENI

liv01
liv02
liv03
liv04

RASMUS HASTRUP: "LIV" (2016)


"LIV" er Rasmus Hastrups litterære debut og samtidg den første udgivelse på forlaget Screaming Books

Rasmus Hastrups noveller handler om menneskers liv, og især om de hændelser, der kan gribe ind og vende op og ned på alting. Det er historier om meningsløshed, bizarre tilfældigheder og den måde, vi mennesker interagerer med hinanden på, skrevet i et på én gang elegant og enkelt sprog, som både kontrasterer med og understreger absurditeten i de beskrevne begivenheder.


Min hensigt er at fortælle gode historier. Så enkelt kan det siges. Jeg har altid været vild med novellegenren, som slet ikke værdsættes nok. Jeg bliver selv tiltrukket af noveller, som ikke nødvendigvis bare er øjebliksbilleder af en bestemt situation, men som indeholder et plot, en udvikling, og som på den måde fremstår som destillater af noget større.”


De tolv noveller i "LIV" tager udgangspunkt i livets forskellige stadier fra fødsel til død. Form og stil varierer og er afstemt efter den enkelte novelles indhold, men alligevel er der indtil flere røde tråde, hvoraf de mest markante er de meningsløse tildragelser, der med ét kan få hele tilværelsen til at kuldsejle, og den gennemgående dysterhed.


Jeg finder inspiration i de mørkere kroge af det menneskelige sind. Jeg foretrækker at læse – og skrive – noveller, der kredser om de dunkle aspekter af tilværelsen, ikke fordi der ikke kan skrives gode historier om glæde og lys, men fordi jeg synes, at der kan males smukkere billeder med mørke nuancer. Mørket kan desuden indeholde en virkelig absurd humor. Samtidig er sproget utroligt vigtigt – man må aldrig sløse med det; det skal behandles efter fortjeneste og respekteres som det vidunderlige virkelighedsskabende virkemiddel, det er.


"LIV" er en stilsikker debut af høj kunstnerisk og håndværksmæssig kvalitet. En blanding af kras realisme og særegen fantasi, en bog der i sidste instans handler om os alle sammen.


God litteratur lærer os om mennesker og om at være menneske. Ved at komme tæt på fiktive figurer kan vi blive klogere på os selv og vores omgivelser. Det vil jeg gerne bidrage til.


∙ Anmeldelse i Gyseren
∙ Anmeldelse på Bogblogger

∙ Skønlitteratur på P1 radioudsendelse